The National Museum of Guggenheim in Helsinki, Finland

FLORAL ICE

The Creation of Architectural Garden through a Form of Broken Ice;

The environment present in the city is the cityscape that creates the characteristic of the town. It is a form of elevation that our eye can capture. It may be an expression of our needs to survive in the town. Furthermore, it would generate emotional and sentimental effusion by creating a memory out of it.

Site Area
12,700 sqm
Gross Floor Area
12,450 sqm
Height
18 meter
Floor
Level 1 to Level 3
Location
Helsinki, Finland
Status
Concept
CATEGORIES
SHARE

The environment of the city has been related to the Baltic Sea throughout its history. Its climate, culture, business and life are related to this urban fabric. The design site is located right in-between the Baltic sea and Tahititornin park. Its characteristics to render into this city context will be very much excited. By its fine location, the distinctive seasonal change becomes much dramatic elements to bring to the site as a form of architecture.

CONCEPT SKETCH

The design of the museum is to enhance the beauty of the existing environment. It connects the neighbor park and the Baltic sea.

DESIGN PROCESS DIAGRAM

In every season, there is respective own beauty. Especially, the strongest impression tends to happen when there is a dramatic change. When the spring season is near to arrive, frozen ice on the Baltic sea begins to melt away. The Tahititorninpark will be preparing its transformation with its new clothes. The landscape covered the city will change its form. In this regard, we propose a new building on the site to continue to bring this excitement.

We intend the form naturally to be generated from melting ice on the sea as structure elements. The elevation lines that has been drawn by trees on the park becomes an architectural enclosure. We imagine planting a native seed on the site. It will grow and become a fine medium to connect the sea and the park.

We believe the interpretation that is made from this context shall recall nostalgia that people would see this new architecture as a nature that is not a foreign but a native one. Once it is only a seed and now it will be a grown plant as a part of the cityscape where it has always been.

SITE ANALYSIS DIAGRAM

SITE PLAN

ELEVATIONS

SECTIONS

Guggenheim_Section a

SUSTAINABLE / FEASIBILITY DESIGN

BUILDING ENCLOSURE BY USE OF FINNISH WOOD FOR INTERIOR

Finnish wood has been extensively used for interior walls and floors in addition to the panels of surface walls. Use of wood is for acoustic of interior space to absorb sounds from the interior since it is split into pieces not to reflect the sound coming from interior space. Thus, it gives visitors feeling walking on a forest. Warm and brightly lit area from indirect sun light.

EFFICIENT MECHANICAL VENTILATION

Through the interstitial space (1.5M.) underneath of the 1st floor, the mechanical duct to be distributed in order to minimized energy loss and it shortens duct distances to serve individually controlled rooms.

SECURITY CHECK- IN CONTROL

The main entrance gate has been located to centralize all access for visitors. Staff access and VIP access from separated bike station area also need to pass through this check in point. Loading and Unloading area should be considered as a separate security point to allow artifacts and other works to be securely transported into the museum.

LINK BRIDGE FROM THE TAHITITORNIN VUORI PARK TO THE MUSEUM

The park bridge connection has been in a consideration to have further development. The proposed form of roof top will bring public from the existing park to the new opened restaurant at the north of the museum as well as it will provide the view to the sea to the public. Its connection is to be further developed according to the stage of this proposal.

STRONG WIND & WINTER SEASON

In order to provide comfortable and less interrupted open space at the plaza, the form of building is situated along side the site from the south to the north to minimize strong wind coming from the Baltic sea. People have less disturbance or discomfort to use of common space outside.

Helsinki winter arrives in December and finishes in February and often Helsinki experiences heavy snowfall due to its northern location. Its design to incorporate this climatic condition is critical aspect for the new museum. Due to its snow fall, overall roof design has its enough slope to avoid heavy weighed roof structure occurred by snow.

MORE IMAGES FOR INTERIOR AREA