Innovation Center & Science Museum in Lithuania

FLORAL SOLAR TREE

The City of Kaunas, as the second largest city in Lithuania,

is vibrant with cultural and academic life. There are eight eminent universities in Kaunas, and the city is full of curious students, educators, entrepreneurs, technologists, scientists and naturalists.With such a diverse set of young minds, thinkers and creators around, the new Cultural and Science Center Building on the Science Island will act as the catalyst for the development of new ideas, philosophies and ideologies.

Site Area
230, 000 sqm
Building Area
13, 500 sqm
Height
11 meter
Floor
Level 1 & 2
Location
Kaunas, Lithuania
Status
Concept
Credit
Chris WH Cho, Hackett Wong, Tony Chun, Ravin Raori, Harry To, Ben Tsang, Karen Wong
CATEGORIES
SHARE

DESIGN PROCESS DIAGRAM

ENERGY IDEA DIAGRAM

Along with this notion of regional needs for the new center,

the provided island for the new building has its vast open nature to embrace the new idea to be a part of its nature ground. The island is the main bridge to connect the south to the north of the Kaunas. Its function is quite cultural and fundamental to maintain its natural environment to provide activities for public.  Hence,our main concern has been decisively driven to locate the new building into the center of the island to ease the approaches for people from both the south and the north region. In addition, we intend to minimize the height of architectural form to create visual openness from the south to the north town of the island.

FLOOR PLAN

The existing roads are connected each other at the central location. The created central core becomes the source of the function to begin the form of the new building and at the same time to create public space around it. In this centralized design approach, building programs are allocated accordingly by offsetting the circulation from the core. Furthermore, the core becomes a location for the renewable energy retrofit, a solar tree, which is created not only for gaining electrical power but also for public views by providing open gallery under the solar tree and a deck at the top.

SECTIONAL IDEA WITH SUSTAINABILITY

To further explaining of solar energy, through the use of non‐conventional prismsolar panel, the gaining power from the solar tree will supply sufficient electricalpower enough to function for the entire building for heating, cooling, general lightingeven in such a rainy and gloomy climate. Besides, it makes the circulation to be asfluid and dynamic as possible. As one enters the building from the southwest of theisland, one is greeted with a spacious well‐lit lobby that magnetizes the visitor andinvites him/her to begin their journey around the experiential circulation thatrevolves around the center, passing the cafeteria, the three major galleries (human,machine and nature) as well as the plant and preparation space, the virtuallaboratory and the flexible event spaces.

To conclude, the roof governs the infrastructure strategy and is the driving element of the form as it begins to act as a buffer between the interior and the exterior of the building. The roof has three functions; one, to improve the inter-connectivity of the site, two, to create pockets of space in between each bridge that intercepts the interior circulation for access to the outdoor spaces like the amphitheater, the playground, etc. and lastly, to act as a canopy for the spaces below.