The   City   of   Kaunas,   as   the   second   largest   city   in   Lithuania,   is   vibrant   with   cultural   and   academic   life.   There   are eight    eminent    universities    in    Kaunas,    and    the    city    is    full    of    curious    students,    educators,    entrepreneurs, technologists,   scientists   and   naturalists.   With   such   a   diverse   set   of   young   minds,   thinkers   and   creators   around, the   new   Cultural   and   Science   Center   Building   on   the   Science   Island   will   act   as   the   catalyst   for   the   development   of new ideas, philosophies and ideologies.
The   City   of   Kaunas,   as   the   second   largest   city   in   Lithuania,   is   vibrant   with   cultural   and   academic   life.   There   are eight    eminent    universities    in    Kaunas,    and    the    city    is    full    of    curious    students,    educators,    entrepreneurs, technologists,   scientists   and   naturalists.   With   such   a   diverse   set   of   young   minds,   thinkers   and   creators   around, the new Cultural and Science Center Building. To   conclude,   the   roof   governs   the   infrastructure   strategy   and   is   the   driving   element   of   the   form   as   it   begins   to   act as   a   buffer   between   the   interior   and   the   exterior   of   the   building.   The   roof   has   three   functions;   one,   to   improve the   interconnectivity   of   the   site,   two,   to   create   pockets   of   space   in   between   each   bridge   that   intercepts   the interior   circulation   for   access   to   the   outdoor   spaces   like   the   amphitheater   and   the   playground,   and   lastly,   to   act as a canopy for the spaces below.
Along   with   this   notion   of   regional   needs   for   the   new   center,   the   provided   island   for   the   new   building   has   its   vast open   nature   to   embrace   the   new   idea   to   be   a   part   of   its   nature   ground.   The   island   is   the   main   bridge   to   connect the   south   to   the   north   of   the   Kaunas.   Its   function   is   quite   cultural   and   fundamental   to   maintain   its   natural environment   yet   to   provide   activities   for   public.   To   foster   those   mentioned   functions,   our   main   concern   has   been decisively   driven   to   locate   the   new   building   into   the   center   of   the   island   to   ease   the   approaches   for   people   from both   the   south   and   the   north   region.   In   addition   to   its   location,   we   intend   to   minimize   the   height   of   architectural form by visually open up the view to both directions.
In   order   to   enhance   the   idea   mentioned   above,   the   existing   roads   are   connected   each   other   at   the   central location.   The   created   central   core   becomes   the   source   of   the   function   to   begin   the   form   of   the   new   building   and at   the   same   time   to   create   public   space   around   it.   In   this   centralized   design   approach,   building   programs   are allocated   accordingly   by   offsetting   the   circulation   from   the   core.   Furthermore,   the   core   becomes   a   location   for the   renewable   energy   retrofit,   a   solar   tree,   which   is   created   not   only   for   gaining   electrical   power   but   also   for public views by providing open gallery under the solar tree and a deck at the tree top area.
To   further   explaining   of   solar   energy,   through   the   use   of   non-conventional   prism   solar   panel,   the   gaining   power from   the   solar   tree   will   supply   sufficient   electrical   power   enough   to   function   for   the   entire   building   for   heating, cooling,   general   lighting   even   in   such   a   rainy   and   gloomy   climate.   Besides,   the   solar   tree   at   the   center   of   the building   make   the   circulation   to   be   as   fluid   and   dynamic   as   possible.   As   one   enters   the   building   from   the southwest   of   the   island,   one   is   greeted   with   a   spacious   well-lit   lobby   that   magnetizes   the   visitor   and   invites him/her   to   begin   their   journey   around   the   experiential   circulation   that   revolves   around   the   center,   passing   the cafeteria,   the   three   major   galleries   (human,   machine   and   nature)   as   well   as   the   plant   and   preparation   space,   the virtual laboratory and the flexible event spaces.
FLOOR PLAN
SECTIONAL IDEA WITH SUSTAINABILITY
ELEVATION
Floral Solar Tree
53,000 sqm 13,500 sqm 2 Floor levels 24 m Kaunas, Lithuania Concept Chris WH Cho, Hackett Wong, Tony Chun, Ravin Raori, Harry To, Ben Tsang, Karen Wong
Project : Science Museum Site Area :             Total Building Area :     Floors:                           Height :                          Location :                           Status :  Credit :                         
© 2017 by TheeAe Architecture & Interior Design
Contact us for any inquires on our projects and services. info@theeae.com | Tel +852.2976.4543
The   City   of   Kaunas,   as   the   second   largest   city   in Lithuania,   is   vibrant   with   cultural   and   academic   life. There   are   eight   eminent   universities   in   Kaunas,   and the    city    is    full    of    curious    students,    educators, entrepreneurs,       technologists,       scientists       and naturalists.   With   such   a   diverse   set   of   young   minds, thinkers   and   creators   around,   the   new   Cultural   and Science   Center   Building   on   the   Science   Island   will act    as    the    catalyst    for    the    development    of    new ideas, philosophies and ideologies.
The   City   of   Kaunas,   as   the   second   largest   city   in Lithuania,   is   vibrant   with   cultural   and   academic   life. There   are   eight   eminent   universities   in   Kaunas,   and the    city    is    full    of    curious    students,    educators, entrepreneurs,       technologists,       scientists       and naturalists.   With   such   a   diverse   set   of   young   minds, thinkers   and   creators   around,   the   new   Cultural   and Science Center Building.   To    conclude,    the    roof    governs    the    infrastructure strategy   and   is   the   driving   element   of   the   form   as   it begins   to   act   as   a   buffer   between   the   interior   and the    exterior    of    the    building.    The    roof    has    three functions;   one,   to   improve   the   interconnectivity   of the   site,   two,   to   create   pockets   of   space   in   between each   bridge   that   intercepts   the   interior   circulation for     access     to     the     outdoor     spaces     like     the amphitheater   and   the   playground,   and   lastly,   to   act as a canopy for the spaces below.
Along    with    this    notion    of    regional    needs    for    the new     center,     the     provided     island     for     the     new building   has   its   vast   open   nature   to   embrace   the new   idea   to   be   a   part   of   its   nature   ground.   The island   is   the   main   bridge   to   connect   the   south   to the    north    of    the    Kaunas.    Its    function    is    quite cultural    and    fundamental    to    maintain    its    natural environment   yet   to   provide   activities   for   public.   To foster     those     mentioned     functions,     our     main concern   has   been   decisively   driven   to   locate   the new   building   into   the   center   of   the   island   to   ease the   approaches   for   people   from   both   the   south   and the    north    region.    In    addition    to    its    location,    we intend   to   minimize   the   height   of   architectural   form by visually open up the view to both directions.
In   order   to   enhance   the   idea   mentioned   above,   the existing    roads    are    connected    each    other    at    the central   location.   The   created   central   core   becomes the   source   of   the   function   to   begin   the   form   of   the new   building   and   at   the   same   time   to   create   public space      around      it.      In      this      centralized      design approach,       building       programs       are       allocated accordingly   by   offsetting   the   circulation   from   the core.   Furthermore,   the   core   becomes   a   location   for the   renewable   energy   retrofit,   a   solar   tree,   which   is created   not   only   for   gaining   electrical   power   but also    for    public    views    by    providing    open    gallery under   the   solar   tree   and   a   deck   at   the   tree   top area.  
To   further   explaining   of   solar   energy,   through   the use    of    non-conventional    prism    solar    panel,    the gaining    power    from    the    solar    tree    will    supply sufficient   electrical   power   enough   to   function   for the    entire    building    for    heating,    cooling,    general lighting   even   in   such   a   rainy   and   gloomy   climate. Besides,   the   solar   tree   at   the   center   of   the   building make   the   circulation   to   be   as   fluid   and   dynamic   as possible.    As    one    enters    the    building    from    the southwest    of    the    island,    one    is    greeted    with    a spacious   well-lit   lobby   that   magnetizes   the   visitor and   invites   him/her   to   begin   their   journey   around the   experiential   circulation   that   revolves   around   the center,     passing     the     cafeteria,     the     three     major galleries   (human,   machine   and   nature)   as   well   as the   plant   and   preparation   s pace,   the   virtual   laboratory and the flexible event spaces.
FLOOR PLAN
SECTIONAL IDEA WITH SUSTAINABILITY
ELEVATION
Floral Solar Tree
53,000 sqm 13,500 sqm 2 Floor levels 24 m Kaunas, Lithuania Concept Chris WH Cho, Hackett Wong, Tony Chun, Ravin Raori, Harry To, Ben Tsang, Karen Wong
Project : Science Museum Site Area :             Total Building Area :     Floors:                           Height :                          Location :                           Status :  Credit :                         
© 2017 by TheeAe Architecture & Interior Design
Contact us for any inquires on our projects and services. info@theeae.com | Tel +852.2976.4543