Cubictran

BIOMETRIC CENTER OFFICE TOWER

Building Fact

  • Site Area : 6,823sf
  • Gross Floor Area : 3,140sf
  • Building Height : 31m (6story)
  • Location: Science Park, New Territories, Hong Kong
  • Status : Design Proposal Published

Design Concept

In accordance with the design requirements of Phase 3D, which call for innovative iconic architecture, ingenious and sustainable low-carbon design, and a building that harmoniously complements other structures in the park, a significant challenge arises in establishing the gateway to the Hong Kong Science Park. This location is where the study and development of science and technology in Hong Kong have thrived. Therefore, it is essential to introduce a new and ideal symbol for the park that reflects its significance among the various building designs.

To create this new icon, our design process was initially inspired by mathematical concepts, geometry, and comprehensive symbols, aiming to manifest a tangible architectural structure. Eventually, our concept evolved into a design that amalgamates these symbolic elements while meeting the specific design requirements. This concept led to the introduction of the ‘CUBE’ as the new icon.

The “Cube” design has undergone several iterations throughout the process. It has transformed and adapted its shape, aligning with the sun’s angles to optimize the absorption of solar energy. Photovoltaic panels installed on the tilted roof area will harness the sun’s energy, providing electricity for the entire building, with the exception of the retail and coffee area on level 1. The energy generated will be stored in batteries on levels 4 and 5, closely connected to the photovoltaic panels. Furthermore, the inclined façade walls are an embodiment of sustainable material use, employing dual-layered composite panels with a lightweight precast composite panel on the exterior, MDF panels on the interior, and low-E dual glass in-between. This design minimizes heat transmission and controls sunlight during the day while maximizing energy efficiency.

The “Cube” is not just a static architectural element but a dynamic one. It features functional openings, balconies, glass facets, and ventilation openings, making it a truly multi-purpose structure. Additionally, the “Cube Annex” serves as a transitional form that connects the bridge podium (an existing building design) to the primary ‘Cube’. This linkage not only enhances the dynamic appeal of the Cube but also ensures that the new icon remains in harmony with the existing building designs.

We believe that the simplicity of the cube, when transformed into its developed shape for use as a mixed-use office tower, will effectively represent the Hong Kong Science Park as the new icon. This design encompasses both iconic and sustainable elements, making it a fitting symbol for the park’s future.

Design Process

Perspectives